Het gras maaien met een elektrische grasmaaier? Klussen in het tuinhuis? Of het terras verwarmen met een terrasverwarmer?
Dan kan een buitenstopcontact erg handig zijn!
Onze specialisten vertellen je hoe je het juiste stopcontact voor buiten kiest, wat je precies nodig hebt en hoe je zelf het buitenstopcontact plaatst.
Stopcontact buiten: hoe kies ik het juiste stopcontact?
Bij de aankoop van een stopcontact voor buiten, moet je uiteraard op heel wat andere dingen letten dan bij een stopcontact voor binnen. Onze specialisten zetten de drie voornaamste aandachtspunten voor je op een rij.
Zorg voor een waterdicht stopcontact
De belangrijkste eigenschap van stopcontacten voor buiten is natuurlijk dat ze waterdicht zijn. Omdat je buiten plaatst, kan er namelijk altijd regen of sneeuw op terecht komen. Of een stopcontact waterdicht is en dus geschikt is voor plaatsing buiten, herken je aan de IP-waarde.
Deze IP-waarde bestaat uit twee cijfers en geeft informatie over de bestendigheid tegen het binnendringen van vaste stoffen (zoals stof of zand) en vloeistoffen. Waterdichte stopcontacten hebben een IP-waarde van minimaal IP44. Gewone stopcontacten die je binnen kan plaatsen, hebben doorgaans een IP-waarde van IP20. Wil je graag een stopcontact met een nog hogere IP-waarde, dan kan je kiezen voor de spatwaterdichte stopcontacten van bijvoorbeeld Niko, die een optimale bescherming bieden met een IP-waarde van IP55. Zo ben je helemaal gerust!
Kies voor degelijkheid
Naast de waterdichtheid van het buitenstopcontact speelt ook de kwaliteit van de behuizing een cruciale rol. Zo kunnen buitenstopcontacten urenlang worden blootgesteld aan felle zon in de zomer of zware hagel in de winter. Het is dan uiteraard niet de bedoeling dat je stopcontact gaat verweren of roesten. Kies daarom zeker voor een hoogwaardig en duurzaam materiaal.
Daarnaast moet je ook aandacht besteden aan de slagvastheid van een buitenstopcontact. Deze wordt uitgedrukt aan de hand van een IK-waarde en geeft de robuustheid aan bij mechanische belasting. Wanneer je bijvoorbeeld bij het klussen een zwaar voorwerp op het stopcontact laat vallen, wil je namelijk niet dat het onmiddellijk stuk gaat en vervangen moet worden.
Een goed voorbeeld hiervan is de Niko Hydro reeks van Niko. Deze stopcontacten hebben een hoge slagvastheidsgraad van IK07 en kunnen tegen een stootje!
Bepaal het juiste kleur voor je woning
Dat kwaliteit een belangrijk onderdeel is staat vast, maar wat wilt het oog? Plaats je de stopcontacten bijvoorbeeld op een witte crepi buitengevel, dan kan je kiezen voor een strak wit buitenstopcontact. De perfect match, want zo gaat het stopcontact helemaal op in je moderne gevel. Wil je je buitenstopcontacten liever combineren met donkere kozijnen, houtwerk of muren, dan kan je kiezen voor een zwart stopcontact. Ook hier ben je met de Niko Hydro reeks zeker van een stijlvolle oplossing.
Stopcontact buiten plaatsen
Wanneer je een stopcontact voor buiten wilt plaatsen, heb je uiteraard stroom nodig. Dit kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudigweg aftakken van een bestaand stopcontact binnenin je woning. Je kan ook een verbinding maken vanuit je bestaande zekeringkast binnen of je kan een bijkomende zekeringkast zoals een voorbedrade zekeringkast voorzien in je tuinhuis of garage. Wij werken in dit voorbeeld met het laatste scenario en voorzien een bijkomende zekeringkast in het tuinhuis.
Stap 1: Leg de bekabeling naar het tuinhuis
Schakel alvorens je van start gaat eerst de stroom uit. Op die manier kunnen we veilig aan de slag. Om de bekabeling te voorzien voor onze zekeringkast in het tuinhuis, vertrekken we met een XVB 3G6 uit de hoofdzekeringkast binnen. Deze trekken we door tot in het tuinhuis, maar voorzien we wel van een extra bescherming, zoals een PVC buis of een mantelbuis. Zorg er ook voor dat je de buis zeker 60 cm onder het maaiveld plaatst.
Stap 2: Bevestig de zekeringkast in het tuinhuis
Nu je de bekabeling hebt voorzien naar het tuinhuis, kan je de nieuwe zekeringkast plaatsen. Bepaal de plaats van de nieuwe zekeringkast en bevestig ze met de bijgeleverde schroeven waterpas aan de muur.
Voor deze klus werken we met de Kaedra zekeringkasten van Schneider. Deze hebben een IP-waarde van IP65 en een slagvastheidsgraad van IK09. De ideale keuze dus voor de plaatsing van een bijkomende zekeringkast in de tuin of garage. Afhankelijk van de toepassing waarvoor je ze wilt gebruiken, zijn ze beschikbaar voor 3 tot en met 36 modules.
Stap 3: Breng de kabel naar de zekeringkast
Nu kunnen we de stroomkabel die we in stap 1 geplaatst hebben verbinden met de gemonteerde Kaedra zekeringkast van Schneider. Meet hiervoor eerst af hoeveel kabel je precies nodig hebt en verwijder het overgebleven stuk kabel met een kniptang.
Om de XVB kabel vervolgens netjes tot aan ze zekeringkast te brengen, bescherm je hem met PVC buis en bevestig je de buis met beugels aan de muur. Verwijder de voorgemaakte cirkels onderaan de zekeringkast, zodat je de kabel naar binnen in de zekeringkast kan brengen.
Stap 4: Plaats de stopcontacten en/of schakelaars
Bepaal waar je stopcontacten en schakelaars nodig hebt in je tuinhuis. Breng XVB kabel van de zekeringkast naar de plaats waar je een schakelaar of stopcontact wilt plaatsen en plaats hem door middel van PVC buis en beugels aan de muur.
Als je alle kabels hebt voorzien, bevestig je de behuizing van de stopcontacten net onder de kabelaanvoer op de muur met behulp van schroeven. Hang de behuizing hierbij altijd waterpas. Wij werken met Niko Hydro buitenstopcontacten. Die zijn eenvoudig te monteren en bieden een stijlvolle oplossing.
Vervolgens steek je de bedrading door de waterdichte wartel aan de bovenzijde van de behuizing. Ontmantel de kabel en strip 8mm van de gele, de blauwe en de bruine draden. Sluit deze draden volgens de handleiding aan op de sokkel van het stopcontact en klik de sokkel vast in de behuizing. Pas wanneer je een duidelijke klik voelt en hoort, is de sokkel correct gemonteerd. Het inzetstuk voor het buitenstopcontact monteer je hier met twee schroeven op vast. Op die manier is het stopcontact netjes afgewerkt.
Stap 5: Bekabel de zekeringkast in het tuinhuis
Tot slot kan je nu de geplaatste kabels in de zekeringkast aansluiten op de juiste automaten en differentieel. Aan het begin van de zekeringkast plaats je een differentieelschakelaar 300mA, die je verbindt met de binnenkomende stroomdraad. De differentieel van 30mA is extra gevoelig en is daarmee geschikt voor het beveiligen van vochtige ruimtes zoals een tuinhuis of garage en verlichtingspunten en stopcontacten. Graag meer weten over een differentieelschakelaar aansluiten? Lees dan zeker ons interessant artikel.
Vul vervolgens je zekeringkast op met automatische zekeringen en verbind ze onderling met elkaar. Gebruik automatische zekeringen van maximum 20 A voor de verschillende kringen stopcontacten. Op een kring met stopcontacten mogen maximum acht stopcontactgroepen geplaatst worden. Gebruik voor de verlichting automatische zekeringen van maximum 16 A. Voor gemengde kringen, waar zowel stopcontacten als verlichting op aangesloten zijn, gebruik je ook automaten van 16 A. Je kan hier eventueel ook gaan voor een automatische zekering van 20 A, omdat schakelaars doorgaans maximum 16 A gebruiken. De gele aardingsdraden kan je aansluiten op de daarvoor voorziene aardingsrail in de zekeringkast.
Tot slot controleer nog eens alle schroeven met een schroevendraaier of ze goed vast zitten. Bevestig daarna de afdekplaat van de zekeringkast en duid aan waarvoor iedere automaat dient.
Proficiat! Je hebt net een extra zekeringkast geplaatst en je tuinhuis voorzien van extra stopcontacten. Loop je toch ergens op vast of zit je nog met vragen omtrent deze klus? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Eigenklus-specialisten.